maj 2 2012

VMware 2 virtualbox notes

You have a vmware machine with disk split into 2Gb entries (Machine.vmdk, Machine-s001.vmdk …).

Copy it to a different folder and create a new Virtualbox machine and use that disk directly. (worked fine for me)

To increase the size of it:

  1. Shutdown the machine & back it up.
  2. Convert to vdi: “VBoxManage clonehd Machine.vmdk Machine.vdi –format VDI”
  3. Resize hd: “VBoxManage modifyhd Ubuntu.vdi –resize 20000” (hd will be 20Gb)
  4. Download Gparted live cd
  5. Change settings for your machine. For IDE storage choose liveCD, for SATA storage change the image to your new VDI file
  6. boot up livecd
  7. If your swap partition is between your main partition and the unallocated space, resize the logical partition around swap to fill the whole space, then move the swap partition to the end of it, then resize the logical back around swap, but now in the end of unallocated space, allocate the rest to the main partition.
  8. Start your machine.

Oh and if you have troubles accessing your shared folders from within your Machine if it runs Ubuntu, then make sure your user is in the vboxsf group.


apr 9 2012

VmWare 2 VirtualBox conversion

Discovered that you do not need to do any conversion at all, if you want to launch your vmware machine in virtualbox. Just select the *.vmdk file when creating a new launch configuration in VirtualBox and it will load just fine, ofcourse without restoring the saved state, so be sure to shut the machine down in VmWare first!


jun 1 2010

MacWorld…

Sitter med den nya MacWorld (juni 6.2010). Visste faktiskt inte att de var besläktade med PC för Alla (som jag tycker är fullständigt värdelös tidning, för alla) och tidigare snabb-bläddringar gav rätt kul info. Nu läser jag lite mer noga.

Blir det fel på Macens logikkort […] är ett byte ganska dyrt. Priset är hälften till två tredje-delar av vad Macen kostade när den var ny och därför brukar det sällan löna sig att reparera en äldre Mac med trasigt logikkort. — s.12

För det första, vad fan är “logikkort”? Är det en variation på ökända “modermodemet”? Moderkort heter det. Ja, jag vet att det kan vara svårt för en Svensson att lära sig dator-lingo, men ska han lära sig om “grafikkort” och “processor” så varför inte “moderkort”? Och hitta på nya namn lär ju inte hjälpa – det blir bara mer förvirrande när han söker support och möts av undrande blickar. För det andra, är hela påståendet fel. Med samma resonemang ska man aldrig reparera en äldre PC heller, men nu står det och puttrar hur många som helst P2-P4 burkar överallt som surfburkar etc. Anledningen till att det kan bli dyrt är att äldre delar är svåra att få tag på och man kan tvingas köpa nya. De nya kanske inte funkar tillsammans med andra och alltså måste man köpa fler nya. Däremot råkar man hitta en bättre begagnad del av samma modell på blocket/tradera (i eller utanför en liknande dator) så är det ju helt klart värt ett par hundralappar som det kostar, jämfört med att köpa helt nytt för 10k.

Jaja… vi läser vidare och ser ifall det kommer nåt mer kul. Isf ett nytt inlägg.


maj 16 2010

Simhallar i Malmö… eller bad, eller whatever.

Jag har velat komma igång och simma lite igen och behövde därför göra en utvärdering av möjligheterna här i Malmö. Det finns flera bassänger men alla har lite olika priser och faciliteter.

Kockums Fritid ligger i Västra Hamnen vid Turning Torso. Vill man motionssimma där (för min del – simma snabbare än vanligt folk)  får man bara göra det på vissa tider, det borde stå i kommentaren i tabellen, men jag glömde lägga till det. De har ingen årsavgift, utan man köper ett klippkort, typ. Det blir alltså dyrt om man simmar ofta och billigt om man simmar sällan, helt tvärtemot andra hallar.

Friskis & Svettis har en väldigt liten bassäng i deras anläggning vid Folkets park. De lär ha nån slags gympa där så förmodligen kan man inte simma där när man vill.

Aq-va-kul ligger rätt så nära centrum och är ökänd. Har inte varit i deras simbassäng som förvisso lär vara 50m, men badbassängerna är fortfarande rätt äckliga även efter ombyggnaden. Dessutom är de dyrast av alla.

Högevallsbadet är där jag brukade simma innan och är helt okej. Det ligger inte långt från centralstationen i Lund, i stadsparken. De brukar ha en speciel bana för motionssim men är det lite folk kan man va i hoppbässängen – det är djupt och man blir inte störd av ungar, fast det är lite kallare. Dock har Högevalls stängt på sommaren, vilket är urdåligt! Man är hänvisad till Källbybadet som är öppet och därmed fullt av kissande ungar när det är varmt och riktigt ruggigt när det är kallt eller regnar (förmodligen stängt också).

Burlövsbadet är en uppstickare som är det badet jag tänkte pröva nu. Det ligger hyfsat nära, är billigt och har en 50m bassäng. De har även öppet hela sommaren, vilket är perfekt!

Det finns ett bad till i Malmö – Oxievångsbadet – men det är stängt för renovering och öppnar kanske augusti 2010. Dessutom ligger det i långtbortistan, förlåt, Oxie.

simbassängjämförelse.


mar 19 2010

Älskar Tyskland…

På centralstationen i München kunde jag för ett tag sen se följande reklamaffisch:

Helt underbart! Varför finns inte sån reklam i sverige? Det är dessutom ett finskt och svenskt band som man gör reklam för och de är helt obemärkta i sverige. Jag hade hellre sett detta på Malmö C och på stadsbussar än reklam för melodifestivalen eller – gud förbjud – Per Gässle! Men så är väl sverige enda landet i världen där det finns en marknad för dansband.


mar 17 2010

Dmi hittar utomjordingar i molnet…

Nej det handlar inte om ett gammalt sätt att lagra data och applikationer med ett nytt namn, utan helt enkelt om detta:

Den 18 dec 2009 ville jag kolla väderprognosen och tittade plötsligt på den här animationen:

Först tänkte jag att äntligen har vi fångat dem på bild! För det kan ju inte vara något annat än ett stort rymdskepp som råkade störa molnen lite grann och detta fångades på bild av Dmi! Vilken grej!

Dock kan den som är uppmärksam se att mönstret och en stor del av molnen försvinner i de sista bilderna och det ljus-gröna området längst ner minskar något – man tar bort informationen från just denna radar. Förmodligen blev det nåt fel i algoritmen som sätter ihop datan (därav symmetrin, den går ju runt) och så fort det upptäcktes togs den bort från datainsamlingen.Tack vare detta kan man nu enkelt räkna ut var radarn står väldigt exakt, vilket hade varit marginellt svårare annars, eftersom det är så liten del av dess “gräns” som kan urskiljas på bilden.


mar 10 2010

Butiksförsäkringar

Länsförsäkringar har skickat ut ett informationsmail där dem bl.a. “varnar” för butikernas extraförsäkringar. Detta har man hört förr, bl.a. jag för ett tag sen när jag köpte min systemkamera. Här är vad jag tyckte att jag skulle svara dem.

“I er information (Är handelns extraförsäkringar värda sitt pris?) ger ni en ton av att er allriskförsäkring räcker mer än väl och är mycket billigare än en försäkring i butiken. Först i slutet skriver ni lite snabbt att de har ofta generösare villkor. Vill bara som exempel ge min eget erfarenhet av sådana försäkringar – jag bestämde mig att INTE köpa en extra försäkring för min dyra systemkamera för 4 år sen. Jag hade läst liknande information om att sådana försäkringar inte lönar sig. Och det stämde i 4 år. Men nu till slut råkade jag tappa kameran på gatan och blixt-kontakten gick sönder. Jag fick ut 300kr från länsförsäkringar, vilket inte räcker till nånting, medan en butiksförsäkring hade gett mig gratis reparation utan självrisk. Reparationen kan gå på 2000-3000kr, och en ny liknande kamera kostar 9000. Alltså hade en butiksförsäkring lönat sig mycket väl. Hade jag haft tur så hade min kamera klarat sig i 10 år till, men hur vet man när man har tur och när inte? Rent allmänt är jag besviken att man får ut så lite för gamla grejer. För mig är det ju helt enkelt en skillnad mellan en fungerande kamera eller inte. Har jag försäkrat den och den går sönder, vill jag helt enkelt få dess FUNKTION återställt, jag bryr mig inte om dess ålder.”

Så räkna själv. Tänk efter vilken pryl du köper och vilket miljö den kommer att vistas i och hur länge du tänkte ha den. 1500 över 5 år (=300kr/år) som garanterar dig en ny motsvarande pryl för 9000 är inte så pjåkigt jämfört med samma 300kr/år som ger dig bara 300kr PUNKT.

Ett exempel till: min TV-försäkring på Hifi-klubben kostade 1500 och gällde i 5 år, gav mig en extra gratis fjärrkontroll när jag tappade min efter 4.5 år, dessutom från en tillverkare som gått i graven. Vet inte om jag hade fått nåt överhuvudtaget från länsförsäkringar – TVn funkade ju fint och fjärrkontrollen var 5 år gammal, och alltså enligt länsförsäkringar värd… 3 kr?


feb 13 2010

Spontan skidresa…

I’m on the road… Sitter just nu på Max i Norrköping. Det är nästan fullt här. Folk laddar upp inför utgången eller bara pausar i vardagen. Mest ungdomar dock. Har suttit här sen halv-tio tiden då jag ankom med ett 40 min försenad Veolia-tåg. Sista bussen till Nyköping/Skavsta hade redan gått och nästa går 4.10. Vilken tur då att Max har öppet till 4 idag =)

Veolia är förresten ganska sjyssta. Riktigt bra pris (typ 240kr Malmö-Norrköping), bra sittplatser, bord, internet, restaurang-vagn. Hotspotten i min vagn hette “Ner med FRA! (Veolia tåg)”, vilket fick mig att le. Dock försvann munterheten när jag upptäckte att det gick inte att koppla upp sig mot det. Kanske är det paranteserna, kanske nåt fel på access-punkten, ingen aning. Fick smyga in i andra vagnar för att få min dos istället.

Sitter nu på Max och försöker ladda ner eclipse på min Ubuntu. Det går sådär – hastigheten är begränsad till 40kBps så ETA är på några timmar. Men det kan jag undvara just nu =) Hoppas bara jag hittar ett uttag innan batteriet dör (1 timme kvar just nu). Tydligen gäller deras erbjudande om gratis kaffe även om man nöjer sig med en paj för 16kr. Så paj+kaffe=16kr. Gött! Och Gott! =) Eller ja… pajen på snabbrestaurangerna måste vara universums varmaste ämne, flera tusen gånger varmare än plasma. Och dessutom smakar som plasma också. Men kaffet var okej =)

Ringde Helena och hade en mycket trevlig pratstund. Blir alltid glad av att prata med henne och Hasse! Hon lovade ringa vid 12 och prata lite mer. Så tiden går och går. Nu har jag bara knappt 4 timmar kvar till bussen =) För övrigt en helt underbar natt, önskar jag inte hade väskor med mig och kunde istället ta en skön promenad!

Så en sammanfattning hittills: