mar 19 2010

Älskar Tyskland…

På centralstationen i München kunde jag för ett tag sen se följande reklamaffisch:

Helt underbart! Varför finns inte sån reklam i sverige? Det är dessutom ett finskt och svenskt band som man gör reklam för och de är helt obemärkta i sverige. Jag hade hellre sett detta på Malmö C och på stadsbussar än reklam för melodifestivalen eller – gud förbjud – Per Gässle! Men så är väl sverige enda landet i världen där det finns en marknad för dansband.


mar 17 2010

Dmi hittar utomjordingar i molnet…

Nej det handlar inte om ett gammalt sätt att lagra data och applikationer med ett nytt namn, utan helt enkelt om detta:

Den 18 dec 2009 ville jag kolla väderprognosen och tittade plötsligt på den här animationen:

Först tänkte jag att äntligen har vi fångat dem på bild! För det kan ju inte vara något annat än ett stort rymdskepp som råkade störa molnen lite grann och detta fångades på bild av Dmi! Vilken grej!

Dock kan den som är uppmärksam se att mönstret och en stor del av molnen försvinner i de sista bilderna och det ljus-gröna området längst ner minskar något – man tar bort informationen från just denna radar. Förmodligen blev det nåt fel i algoritmen som sätter ihop datan (därav symmetrin, den går ju runt) och så fort det upptäcktes togs den bort från datainsamlingen.Tack vare detta kan man nu enkelt räkna ut var radarn står väldigt exakt, vilket hade varit marginellt svårare annars, eftersom det är så liten del av dess “gräns” som kan urskiljas på bilden.


mar 10 2010

Butiksförsäkringar

Länsförsäkringar har skickat ut ett informationsmail där dem bl.a. “varnar” för butikernas extraförsäkringar. Detta har man hört förr, bl.a. jag för ett tag sen när jag köpte min systemkamera. Här är vad jag tyckte att jag skulle svara dem.

“I er information (Är handelns extraförsäkringar värda sitt pris?) ger ni en ton av att er allriskförsäkring räcker mer än väl och är mycket billigare än en försäkring i butiken. Först i slutet skriver ni lite snabbt att de har ofta generösare villkor. Vill bara som exempel ge min eget erfarenhet av sådana försäkringar – jag bestämde mig att INTE köpa en extra försäkring för min dyra systemkamera för 4 år sen. Jag hade läst liknande information om att sådana försäkringar inte lönar sig. Och det stämde i 4 år. Men nu till slut råkade jag tappa kameran på gatan och blixt-kontakten gick sönder. Jag fick ut 300kr från länsförsäkringar, vilket inte räcker till nånting, medan en butiksförsäkring hade gett mig gratis reparation utan självrisk. Reparationen kan gå på 2000-3000kr, och en ny liknande kamera kostar 9000. Alltså hade en butiksförsäkring lönat sig mycket väl. Hade jag haft tur så hade min kamera klarat sig i 10 år till, men hur vet man när man har tur och när inte? Rent allmänt är jag besviken att man får ut så lite för gamla grejer. För mig är det ju helt enkelt en skillnad mellan en fungerande kamera eller inte. Har jag försäkrat den och den går sönder, vill jag helt enkelt få dess FUNKTION återställt, jag bryr mig inte om dess ålder.”

Så räkna själv. Tänk efter vilken pryl du köper och vilket miljö den kommer att vistas i och hur länge du tänkte ha den. 1500 över 5 år (=300kr/år) som garanterar dig en ny motsvarande pryl för 9000 är inte så pjåkigt jämfört med samma 300kr/år som ger dig bara 300kr PUNKT.

Ett exempel till: min TV-försäkring på Hifi-klubben kostade 1500 och gällde i 5 år, gav mig en extra gratis fjärrkontroll när jag tappade min efter 4.5 år, dessutom från en tillverkare som gått i graven. Vet inte om jag hade fått nåt överhuvudtaget från länsförsäkringar – TVn funkade ju fint och fjärrkontrollen var 5 år gammal, och alltså enligt länsförsäkringar värd… 3 kr?