Butiksförsäkringar

Länsförsäkringar har skickat ut ett informationsmail där dem bl.a. “varnar” för butikernas extraförsäkringar. Detta har man hört förr, bl.a. jag för ett tag sen när jag köpte min systemkamera. Här är vad jag tyckte att jag skulle svara dem.

“I er information (Är handelns extraförsäkringar värda sitt pris?) ger ni en ton av att er allriskförsäkring räcker mer än väl och är mycket billigare än en försäkring i butiken. Först i slutet skriver ni lite snabbt att de har ofta generösare villkor. Vill bara som exempel ge min eget erfarenhet av sådana försäkringar – jag bestämde mig att INTE köpa en extra försäkring för min dyra systemkamera för 4 år sen. Jag hade läst liknande information om att sådana försäkringar inte lönar sig. Och det stämde i 4 år. Men nu till slut råkade jag tappa kameran på gatan och blixt-kontakten gick sönder. Jag fick ut 300kr från länsförsäkringar, vilket inte räcker till nånting, medan en butiksförsäkring hade gett mig gratis reparation utan självrisk. Reparationen kan gå på 2000-3000kr, och en ny liknande kamera kostar 9000. Alltså hade en butiksförsäkring lönat sig mycket väl. Hade jag haft tur så hade min kamera klarat sig i 10 år till, men hur vet man när man har tur och när inte? Rent allmänt är jag besviken att man får ut så lite för gamla grejer. För mig är det ju helt enkelt en skillnad mellan en fungerande kamera eller inte. Har jag försäkrat den och den går sönder, vill jag helt enkelt få dess FUNKTION återställt, jag bryr mig inte om dess ålder.”

Så räkna själv. Tänk efter vilken pryl du köper och vilket miljö den kommer att vistas i och hur länge du tänkte ha den. 1500 över 5 år (=300kr/år) som garanterar dig en ny motsvarande pryl för 9000 är inte så pjåkigt jämfört med samma 300kr/år som ger dig bara 300kr PUNKT.

Ett exempel till: min TV-försäkring på Hifi-klubben kostade 1500 och gällde i 5 år, gav mig en extra gratis fjärrkontroll när jag tappade min efter 4.5 år, dessutom från en tillverkare som gått i graven. Vet inte om jag hade fått nåt överhuvudtaget från länsförsäkringar – TVn funkade ju fint och fjärrkontrollen var 5 år gammal, och alltså enligt länsförsäkringar värd… 3 kr?


Leave a Reply