Dmi hittar utomjordingar i molnet…

Nej det handlar inte om ett gammalt sätt att lagra data och applikationer med ett nytt namn, utan helt enkelt om detta:

Den 18 dec 2009 ville jag kolla väderprognosen och tittade plötsligt på den här animationen:

Först tänkte jag att äntligen har vi fångat dem på bild! För det kan ju inte vara något annat än ett stort rymdskepp som råkade störa molnen lite grann och detta fångades på bild av Dmi! Vilken grej!

Dock kan den som är uppmärksam se att mönstret och en stor del av molnen försvinner i de sista bilderna och det ljus-gröna området längst ner minskar något – man tar bort informationen från just denna radar. Förmodligen blev det nåt fel i algoritmen som sätter ihop datan (därav symmetrin, den går ju runt) och så fort det upptäcktes togs den bort från datainsamlingen.Tack vare detta kan man nu enkelt räkna ut var radarn står väldigt exakt, vilket hade varit marginellt svårare annars, eftersom det är så liten del av dess “gräns” som kan urskiljas på bilden.


Leave a Reply